Comunicat de Presa

Conferinta de presa: Prezentare raport experti – audiere publica privind implementarea clasei pregatitoare

Lobby Transilvania, impreuna cu Fundatia Parinti Clujeni,Mensa Romania si Colegiul Mediatorilor din Regiunea Nord Vest va invita marti, 6 martie, ora 16.00 in Sala de Sticla a Primariei Cluj Napoca (Str. Petru Maior nr 2) la Conferinta de presa de prezentare a Raportului Comisiei de Experti in urma audierii publice din 24 februarie cu tema : Cum ar trebui să funcționeze clasa pregătitoare în școli și cine contribuie la inființarea ei?

Parintii, specialistii si mass media vor putea pune intrebari si pot solicita lamuriri membrilor comisiei.

Comisia de experti este formata din:

1. Prof. Univ Dr. Daniel David  – Presedintele Comisiei – profesor “Aaron T. Beck” de psihologie clinică şi psihoterapie (ştiinţe cognitive clinice) la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, şeful Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, preşedintele International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health, al Colegiului Psihologilor din România, filiala Cluj şi al Asociaţiei de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România. În prezent (2009-) este profesor (adjunct) şi la prestigioasa instituţie medicală Mount Sinai School of Medicine, New-York, SUA

2. Prof. Simona Baciu– Fondator Scoala Internationala Cluj

3. Dr. Razvan Florian – Cercetator, Director Coneural, Fondator Epistemio, cercetator/director Institutul Roman de Stiinte si Tehnologie, co-fondator, co-director, dir exec Ad Astra, Consilier Ministrul Educatiei Cercetarii, Tineretului si Sportului – dec 2009 – aprilie 2011

4. Prof.  Anca Hodorogea – Inspector General al Inspectoratului Scolar Judetean Cluj

5. Prof. Dorina Kudor – Director al  Casei Corpului Didactic din Cluj

6. Conf. Univ. Dr. Calin Lazar – Director Medical Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca

7. Andra Micle – Consilier Cabinetul Prefectului

8. Toadere Ioana – co-fondator Lobby Transilvania, avocat Baroul Cluj, expert achizitii publice, mediator si co-fondator CMRNV, membru Mensa Romania, membru al comisiei de experti in calitate de reprezentant al comisiei de initiere a prezentei audieri

9.      Ioana Rimniceanu Torsin –Inspector superior in cadrul Directiei Comunicare Relatii Publice, Turism, Biroul Invatamant, Cultura, Culte, Sport, Societate Civila – Primaria Cluj-Napoca

Sponsorii proiectului: Cofetariile LA CRÈME, Arovit, AMM Design, Irish & Music Pub

Parteneri: Primaria Cluj Napoca

Va asteptam

Echipa LobbyTransilvania

 

Puteti descarca aici: RAPORT SINTEZA AL AUDIERII PUBLICE – „CLASA ZERO”

 

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Cluj: Dezbatere publică pe tema funcţionării grupei pregătitoare în şcoli

Vineri, 24 februarie 2012, de la ora 13:00, în Sala de Conferinţe a Stadionului Cluj-Arena, de lângă Parcul Mare va avea loc o audiere publică pe tema “Cum ar trebui să funcţioneze clasa pregătitoare în şcoli şi cine contribuie la înfiinţarea ei?”. Aceasta va face parte dintr-un şir de consultări publice pe marginea noilor reglementări privitoare la grupa pregătitoare.
Părinţi, specialisti in educatie, invatatori, educatori, psihopedagogi, pediatri, reprezentanţi ai ONG-urilor şi ai autorităţilor vor încerca să răspundă la întrebări precum:

  • Unde ar trebui să funcţioneze clasa pregătitoare? La şcoală sau la grădiniţă? De ce?
  • Care sunt resursele materiale necesare pentru funcţionarea clasei pregătitoare (jocuri, mobilier, băi special amenajate, programe after-school, etc.), astfel încât obiectivul acestui concept să fie atins? Cine ar trebui să asigure aceste resurse şi în ce proporţie?
  • Care sunt resursele umane necesare funcţionării în condiţii optime a clasei pregătitoare și cum este asigurată această resursă?
  • Cât suntem de pregătiţi pentru a introduce acest concept al clasei pregătitoare din anul şcolar 2012–2013?
  • Care sunt riscurile în cazul în care nu vor fi asigurate resursele identificate?
  • Ce ar trebui să facă autoritățile locale și naționale ca să asigure funcționarea optimă și într-un concept integrat a acestei clase pregătitoare?

Organizatorii evenimentului aşteaptă părerile celor interesaţi la adresa lobbytransilvania@gmail.com, până la data de 22 februarie 2012, la ora 18.00.

Desfăşurarea audierii publice:

  • 12.30-13.00 înregistrarea depozanţilor/martorilor
  • 13.00-15.00 susţinerea depoziţiilor scrise de către depozanţi, întrebări şi răspunsuri din partea Comisiei de Experţi
  • 15.00-16.00 networking între participanţi

Detalii legate despre eveniment şi formularul de înscriere le găsiţi pe www.lobbytransilvania.wordpress.com
În contextul asumării de către Guvernul României a legii educației – Legea 1/2011 și a lipsei unei dezbateri publice ințiate de către METCS în vederea stabilirii unui dialog social coerent cu beneficiarii (copiii și părinții), actorii (cadrele didactice și specialiștii în formare, inclusiv Inspectoratele Școlare) și decidenții (minister și autorități publice locale), dar și a lipsei unor studii și cercetări care să dovedească necesitatea, modalitatea și impactul implementării clasei pregătitoare, precum și posibila testare a acesteia în centre pilot, clasa pregătitoare a devenit o problemă cu posibile efecte psihosociale și emoționale negative asupra a aproximativ 5500 de copii și 7000 de părinți din Cluj.

Astfel, datorită multitudinii de factori implicați și a faptului că educația este una dintre strategiile fundamentale ale statului român, se întrevede necesitatea unei audieri publice care, prin depozițiile și concluziile formulate, să ajute la eficientizarea deciziei de implementare în ceea ce privește clasa pregătitoare și atenuarea posibilelor efecte negative, atât asupra beneficiarilor direcți, cât și a celor indirecți (familiile copiilor din clasa pregătitoare).

Comisia de experti si raportul procedurii

Opiniile colectate prin procedura de audiere publică se vor sintetiza într-un raport de catre comisia de experti indicata mai jos, raport care va fi prezentat într-o conferinţă de presă, la o săptămână de la eveniment și va fi transmis tuturor celor care au participat, va fi postat pe site pentru publicul larg, va fi trimis Ministerului Educaţiei şi decidenţilor politici cu atribuţii de decizie în domeniu.
Cipri Aron – moderator
Experti:
1. Prof. Univ. Dr. Daniel David – Seful Clinicii Universitare de Psihologie “Babes-Bolyai – PsyTech” – in calitate de Sef Comisie
2. Prof. Simona Baciu – Fondator Scoala Internationala Cluj
3. Conf. Univ. Dr. Calin Lazar– Director Medical Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca
4. Anca Hodorogea – Seful Inspectoratului Scolar Judetean Cluj
5. Dorina Kudor – Seful Casei Corpului Didactic din Cluj
6. Catalin Baba – MECTS – cu o mica rezerva in functie de program
7. Ioana Ramniceanu Torsin – Inspector superior in cadrul Directiei Comunicare Relatii Publice, Turism, Biroul Invatamant, Cultura, Culte, Sport, Societate Civila – Primaria Cluj-Napoca
8. Dr. Florian Razvan – cercetator
9. Toadere Ioana – membru LobbyTransilvania, Mensa si CMRNV din partea comisiei de initiere

Despre initiatori:

Lobby Transilvania

Lobby Transilvania urmareste influențarea legitimă a deciziilor politice, prin activități de comunicare profesionist realizate, care implică expertiză legislativă, tehnici discursive si abilități strategice.
Fundatia Parinti Clujeni
Misiunea Fundatiei Parinti Clujeni este aceea de a coagula si cataliza interesele tuturor parintilor din judetul Cluj, interese legate de o viata mai buna pentru copiii si familiile lor.Astfel, fundatia va functiona ca suport pentru reprezentarea acestor interese si va tine cont de specificul zonal al manifestarii lor si al solutiilor propuse.
De asemenea, Fundatia Parinti Clujeni va promova valorile care duc la o viata mai buna pentru familiile si copiii clujeni, cum ar fi responsabilitate, comunicare, implicare personala, munca, bucuria de a trai si respect fata de oamenii de langa noi. .- http://www.parinticlujeni.ro/

MENSA ROMANIA

Mensa este o societate fondată în Oxford, Marea Britanie în 1946 cu scopul de a identifica și pune în legătură oameni cu un coeficient foarte înalt de inteligență.
Singurul criteriu de admitere în Mensa este obținerea unui scor care va plasează în procentul de 2% al populației. Acest rezultat trebuie obținut într-un test de inteligență aprobat de Mensa. Altfel spus calitatea de membru este deschisă tuturor celor care au un coeficient de inteligență (IQ) destul de ridicat pentru a se clasa între primii 2 dintr-o sută din punctul de vedere al inteligenței.
Mensa NU are nici o afiliere ideologica, politica sau religioasa și nu poate exprima ca organizație nici un punct de vedere privitor la aceste chestiuni (desigur membrii pot și sunt încurajați sa exprime puncte de vedere strict personale). Insa potrivit scopului acesteia de a identifica, cultiva si incuraja inteligenta umana este direct interesata in gasirea de solutii pertinente in vederea imbunatatirii sistemului de invatamant- mensa-romania.ro/

Colegiul Mediatorilor din Regiunea de Nord-Vest

Colegiul Mediatorilor din Regiunea de Nord-Vest si-a inceput activitatea in noiembrie 2010, avand ca scop principal promovarea medierii, facilitarea accesului la institutia medierii, prin informarea corecta si sistematica, si degrevarea instantelor de judecata.
In prezent, Colegiul Mediatorilor din Regiunea de Nord-Vest numara 33 de mediatori, pregatiti de specialisti in domeniu, conform prevederilor Legii 192/2006.
Din data de 09.05.2011, Colegiul Mediatorilor din Regiunea de Nord-Vest este afiliata Uniunii Centrelor de Mediere din Romania.
Asociatia sustine si este direct interesata in a media si gestiona responsabil conflictele, este impartiala, respecta principiul egalitatii si confidentialitatii si e sustinatoare a stingerii tuturor conflictelor pe cale amiabila, pe cat posibil inca din fasa, inclusiv a neintelegerilor ivite pe marginea interpretarilor noii legislatii a invatamantului – mediere-nv.ro/

Detalii:

lobbytransilvania@gmail.com
https://lobbytransilvania.wordpress.com/

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: